Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Στήριξη της οικονομίας: Τι ισχύει για ΦΠΑ, επιδόματα, εργασία, ενοίκια, φορολογία

Τι ισχύει για ΦΠΑ, επιδόματα, εργασία, ενοίκια, φορολογία . Το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η επέκταση της αναστολής σύμβασης εργασίας για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και η μείωση ενοικίου. Επίσης, η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Θα μειωθεί ο ΦΠΑ για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου για μεταφορές προσώπων, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τουριστικά πακέτα, εισιτήρια κινηματογράφων.

Όσον αφορά την εργασία και τον νέο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης, μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου. Οι εργοδότες θα μπορούν να περιορίζουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο ήμισυ. Για το διάστημα που δεν θα εργάζεται θα του καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 60% της αμοιβής του. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, το υπόλοιπο θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

Ιδιαίτερα για τον τουρισμό, ανακοινώθηκε ότι ο τουρισμός εσωτερικού ξεκινά από τις 29 Μαΐου, οπότε ανοίγουν camping και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ενώ ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Στις 15 Ιουνίου, είναι ημερομηνία απελευθέρωσης εισόδου επισκεπτών από περίπου 20 χώρες. Ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, ενώ η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.
Το σχέδιo για την στήριξη της αγοράς και τα νέα μέτρα στο ipaidia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου