Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Τι αλλάζει στο Επίδομα θέρμανσης - Πληρωμές - Δικαιούχοι

Τα χρήματα για το επίδομα θέρμανσης  θα δίνονται με πολύ μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Αφού το επίδομα θα βασίζεται στις ώρες θέρμανσης που, κατά μέσο όρο, πραγματικά χρειάζεται σε ετήσια βάση κάθε νοικοκυριό, και θα είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό και γειτονιά, αφού έχουμε πλέον, χάρη στη μελέτη της ομάδας του εξαιρετικού επιστήμονα της ΕΜΥ κ. Αναδρανιστάκη, τις διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης σε κάθε - κυριολεκτικά - σημείο της χώρας».

 Ταυτόχρονα θα προστεθούν και άλλα καύσιμα στα επιδοτούμενα, όπως το φυσικό αέριο, το υγραέριο και ξύλα και πέλετ (τα τελευταία, για λόγους περιβαλλοντικούς, μόνο στους μικρότερους οικισμούς, κάτω των 2.500 χιλιάδων κατοίκων).

Τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του επιδόματος θα μείνουν τα ίδια, ενώ για να δικαιούνται επίδομα θέρμανσης όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο και ξύλο και πέλετ στους μικρούς ορεινούς οικισμούς), θα πρέπει να προσκομίσουν αριθμούς τιμολογίων και ΑΦΜ προμηθευτή για διπλάσιας, τουλάχιστον, αξίας τιμολόγια των σχετικών καυσίμων που θα έχουν πληρωθεί ηλεκτρονικά (περιλαμβάνεται εδώ και η τραπεζική κατάθεση και ο αγροτικός ταχυδρόμος, για να διευκολύνονται και οι κάτοικοι των μικρών χωριών). Η περίπτωση του φυσικού αερίου που γίνεται με λογαριασμούς θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Το επίδομα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο και προηγουμένως θα έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση τον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου