Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Πληρωμές και αυξήσεις σε αναδρομικά και συντάξεις

Τρεις μεγάλες πληρωμές έρχονται  το επόμενο τρίμηνο καθώς μέσα στο διάστημα Μαρτίου - Απριλίου οι συνταξιούχοι θα δουν τρία «πακέτα» αναδρομικών, καθώς και στις 15 Ιανουαρίου, θα κριθεί η υπόθεση με τα νέα αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ των παλαιών συνταξιούχων.

Ανάλογα με το Ταμείο τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν ως και 3.290 ευρώ. Μία μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, ξεκινά αντίστοιχη διαδικασία και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις Δημοσίου.

Οι οργανώσεις συνταξιούχων μετά την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί διεκδικούν επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016), την εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης, αλλά και για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Οι πληρωμές αφορούν τους συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, τους συνταξιούχους που εργάζονται καθώς και τους κληρονόμους. Αναλυτικά,

Σε δύο δόσεις θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους των συνταξιούχων, οι οποίοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για τις περικοπές του 2015-2016.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εμβόλιμη πληρωμή στους δικαιούχους των αναδρομικών που έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος καταβολών τον Μάρτιο, που θα αφορά σε εκείνους που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά έως 28 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι σχετικές αιτήσεις έπρεπε να υποβληθούν έως τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ τα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν τις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις της περιόδου μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τις οποίες υπέστησαν συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν αποβιώσει πλέον.

Το σύνολο των θανόντων συνταξιούχων, οι κληρονόμοι των οποίων δικαιούνται τα αναδρομικά, ανέρχεται σε 177.222.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου